Proglašen bankrot ”Fidelinkine” pekare

Bez autora
May 22 2011

Samo dva meseca, otkako je proglašen stečaj u “Fidelinkinoj” pekari, na poverilačkom ročištu u Privrednom sudu u Subotici odlučeno je da u jedinoj industrijskoj pekari na severu Vojvodine bude proglašen bankrot. Ova situacija ne samo da je dovela u pitanje sudbinu 248 radnika, nego i snabdevanje regiona hlebom, jer pekara dnevno proizvede 45.000 vekni najvažnije namirnice - za ceo Severnobački i Severnobanatski okrug. Kako su većina opreme, proizvodne linije i dostavna vozila, kupljeni na lizing, postoji mogućnost da zbog neplaćenih rata budu oduzeti. Međutim, poverioci, na čiji zahtev je pekara, zbog duga od 400 miliona dinara otišla u stečaj, odlučili su da preduzeće za linijsku proizvodnju hleba daju u zakup. Kako nezvanično saznajemo, već postoje zainteresovani koji će nekadašnji gigant ponovo podići “na noge”.

Proglašen bankrot ”Fidelinkine” pekareSamo dva meseca, otkako je proglašen stečaj u “Fidelinkinoj” pekari, na poverilačkom ročištu u Privrednom sudu u Subotici odlučeno je da u jedinoj industrijskoj pekari na severu Vojvodine bude proglašen bankrot.

Ova situacija ne samo da je dovela u pitanje sudbinu 248 radnika, nego i snabdevanje regiona hlebom, jer pekara dnevno proizvede 45.000 vekni najvažnije namirnice - za ceo Severnobački i Severnobanatski okrug. Kako su većina opreme, proizvodne linije i dostavna vozila, kupljeni na lizing, postoji mogućnost da zbog neplaćenih rata budu oduzeti.

Međutim, poverioci, na čiji zahtev je pekara, zbog duga od 400 miliona dinara otišla u stečaj, odlučili su da preduzeće za linijsku proizvodnju hleba daju u zakup. Kako nezvanično saznajemo, već postoje zainteresovani koji će nekadašnji gigant ponovo podići “na noge”.

Iako je poslednja otišla u stečaj, pekara je prva od 10 ćerki firmi kompanije “Fidelinka” koja je bankrotirala. Kompanija “Fidelinka”, gigant u žitomlinskoj industriji, u stečaj je otišla krajem jula prošle godine, a sa sobom je dosad povukla osam ćerki firmi. Finansijskom krahu zasad odolevaju još samo “Fidelinka trejd” i “Fidelinka rentakar”.

Savez samostalnih sindikata Subotice već duže vreme skreće pažnju javnosti na loše privatizacije, koje su uništile i subotičku privredu.

Svuda isto

- Scenario neuspešne privatizacije sličan je svugde, novac se izvukao iz preduzeća, radnici ostali na ulici, ali u ovom slučaju, najbolje je da se pekara što pre proda, ali nekome ko je spreman da u nju uloži - kaže kratko Milan Popović, predsednik SSSS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik